Budapest holnap, holnapután

2013/09/30

Elkészült az a figyelemre méltó tanulmánygyűjtemény, amelyben civil szereplők, építészek, jogászok és más, Budapest fejlődéséért elkötelezett emberek fejtik ki gondolataikat, és ajánlják a politika figyelmébe: hogyan lehet újra az embert állítani a városfejlesztés középpontjába. Az elképzelések leltárának elkészítésében együttműködő partnerként részt vett az Építéstudományi Egyesület is.

 

A kiadvány a Szőcs Géza államtitkár által felkért szakértői munkacsoport gondolatait foglalja össze, vitaindító jelleggel. Szakértői véleményeket tartalmaz, a munkacsoport eszmecseréi mentén született dokumentumok alapján.

 

A szerzők a kötet bevezetőjében összegzik, hogy mit gondolnak Budapestről, nemzetstratégiai fontosságáról, a Dunáról, a kultúráról, a város pozicionálásáról és a kulturális városfejlesztésről. A következő fejezetek tartalmazzák azt az elméleti, történeti megalapozást, azokat a háttértanulmányokat, amire a szerzők a javaslataikat építették. A vitairat szól a stratégiai építkezés szükségességéről, módszertanáról, lehetőségekről és perspektívákról, ugyanakkor nevesít számos projektet, amelyek egy elkötelezett kulturális stratégiai gondolkodásba illenek.

 

„Budapest szívügyünk. Szerethető, elegáns várost szeretnénk, ami joggal és alappal pályázik a Duna Kulturális Fővárosa címre. Az ebben a kötetben megfogalmazott gondolatok a városukat szerető és érteni akaró elkötelezett alkotók gondolatai, akik egyben nemzetstratégiai alapvetésnek élik meg szeretett Budapestjük sorsának alakulását.” – zárul a kiadvány.

 

A nagyszabású összegző munka, amelynek célja a Budapestről való stratégiai gondolkodás és építő vita, ezzel nem ért véget. Az Építéstudományi Egyesület a közeljövőben a szerzők és további szaktekintélyek közreműködésével konferenciasorozatot tervez a kiadványban tárgyalt, vagy kapcsolódó témakörökben.

Dokumentumok: 
CsatolmányMéret
PDF ikon budapest_holnap_holnaputan.pdf3.61 MB