IN MEMORIAM Bank Lajos

2018/07/12

Bank Lajos okleveles út-vasútépítő mérnök.

(1944-2018)

 

Lajos barátunk 1944. április 12.–én Kaposváron született. Általános iskolát és a gimnáziumot Kaposváron végezte, kitűnő tanuló volt. Út-vasútépítő mérnöki diplomáját a  BME - n kapta meg. Kivitelezői gyakorlatot Kaposvár környéki útépítéseken sajátította el, fő-építésvezetőként is dolgozott. Több évtizedes oktatási tevékenységet folytatott a BME-n, tanársegédként kezdte, majd adjunktusként többünket oktatott és vizsgáztatott a második diplománk megszerzésekor, emberséges, jó tanár volt. Az ÉGSZI-ben vezetőként dolgozott.

A komoly kivitelezői, oktatói és kutatói gyakorlat megszerzése után húsz éven át az Állami Számvevőszéknél építési nagyberuházások, EU projektek ellenőrzését végezte műszaki és gazdasági szempontból.

Az ÉTÉ nek 1970 óta tagja, a előrehaladott betegségéig 2016-ig a legnagyobb létszámú Kivitelezési Szakosztálynak volt az elnöke. Az egyesületben számos nagy konferenciát, épületbejárást, előadást szervezett, nagy sikerrel. A megszerzett tudását, tapasztalatait maximálisan tudta átadni a szakmának. Az egyesületben végzett kimagasló munkájáért 1986 ban ÉTE érdemrend kitüntetésben, 2001 ben Alpár Ignác Díjban, 2011 ben Belügyminisztérium Elismerő Oklevélben, 2016 ban ÉTE Díjban részesült.

Példás családi életet élve építette fel a Csobánkai szép családi házát és a gyönyörű kertet ahol többször vendégül látta a kivitelezési szakosztály vezetőségét. Utoljára már nagy betegen, de változatlan jókedvvel vendégelt meg bennünket.

A sok munka mellett sportolásra is szakított időt, így vitorlázás, evezés, korcsolyázás, síelés és túrázás is a programjaiban szerepelt.

Lajos barátunk halálával a család szertő férjet, apát, nagyapát, mi kiváló kollégát, barátot vesztettünk el. Emlékét nagy tisztelettel megőrizzük.

 

Budapest, 2018. július 5.

 

                                                                                     Mikó Imre

                                                                       okl. építész és gazdasági mérnök

                                                                         Építéskivitelezési Szakosztály