IN MEMORIAM Heincz Mihály

2018/06/28

Heincz Mihály épitészmérnök (1925-2018)

 

Dunaszekcsön született, kőműves édesapja mellé azonnal inasnak állt, ez a döntés egész további életét meghatározta. Környezetében korán felfigyeltek tehetségére, egy év alatt elvégezte a 4 osztályos polgári iskolát, majd a pécsi Építőipari Iskola hallgatója lett. De a tanulás továbbra is ösztönözte, a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg építészmérnöki diplomáját.

Természetes volt, hogy a kivitelező építőiparban helyezkedik el. A 44-es Állami Építőipari Vállalat (ORLAK) dolgozója lett, először végig járta a megfelelő lépcsőket. Fiatalon lett építésvezető, első munkái a Gyáli úti Kuka Garázs, majd a Szabolcs utcai MÁVAUT garázs építése volt. Ezt követte a XIII. kerület Kárpát utcai garázs, amelyet később „Párt-garázsként” emlegettek.

1958-ban a vállalat kinevezte főépítésvezetőnek. Amikor megindult a tömeges lakásépítés, a fővárosi József Attila lakótelep építésének irányítását bízták rá. Annyira megkedvelte az általa épített lakótelepet, hogy végül itt telepedett le. Ő irányította az 1960-as években épült Fiastyúk lakótelep építését is.

A kivitelezés során szerzett gyakorlatot jól tudta hasznosítani további munkássága során is. Néhány évig közigazgatási területen dolgozott, először az Építésügyi Minisztériumban, majd a Fővárosi Tanács Városrendezési Osztályán tanácsadóként.

1974-ben kinevezték az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet tudományos igazgatóhelyettesévé, 39 év munkaviszony után innen ment nyugdíjba.

Szakmáját értő, magabiztos egyéniség volt, munkatársaival, kollégáival kiváló kapcsolatot tartó vezető volt. Viták során a meggyőzés eszközével élt, a szakmában nagy tisztelet övezte.

1952 óta tagja volt az Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztályának, több cikluson keresztül annak vezetőségi tagja. E mellett küldöttként segítette az egyesület munkáját, ennek elismeréseként 1964-ben Alpár Ignác díj kitüntetésben részesült. Az épület látogatások állandó résztvevője volt, ahol finoman, tapintatosan hívta fel a kivitelezők figyelmét a minőségi hibákra, ösztökélve őket arra, a továbbiakban mire ügyeljenek jobban, milyen hibákat ne kövessenek el.

Eredményes munkásságáért a Munka Érdemrend Arany fokozatával is kitüntették.

Feltétlen meg kell emlékezni egy rendkívüli kitüntetésére is, amely a szakmában párját ritkítja. 2015-ben „Pro Urbe Ferencváros” díjat vehetett át, amelyet a József Attila lakótelep főépítésvezetői munkájáért kapott. Ha ma megkérdeznénk akár lakótelepek, vagy egyéb fontos építmények építési szereplőiről intézményeket, még a cég nevét sem tudnák elmondani, nem hogy az építés közvetlen irányítóját. Jó lenne, ha a Ferencvárosi Önkormányzat példája követőkre találna.

Az Építéskivitelezési Szakosztály szeretettel őrzi egyik alapítójának emlékét.

 

dr. Nacsa János