Történetünk

Az Építéstudományi Egyesület, illetve jogelődje hivatalosan 1949. február 2-án jött létre Magasépítési Tudományos Egyesület (MTE) néven. A későbbiekben neve változott: 1952-ben Építőipari Tudományos Egyesület (ÉTE), illetve 1990-ben Építéstudományi Egyesület (ÉTE) lett, bírósági végzésekkel. Mindez nem változtat azon, hogy az 1848-as magyar szabadságharc egyik kiemelkedő képviselője, Hollán Ernő alapította Magyar Mérnök és Építész Egylet egyik jogutódjának tekintjük magunkat.

Az Építéstudományi Egyesület kiemelt célja, a szakmai hagyományok, az örökölt építészeti értékek megőrzése, ápolása, továbbadása, a kutatások-fejlesztések támogatása, összhangban a 2004. évi CXXXIV. tv. a kutatás-fejlesztésről és technológiai innovációról szóló 5.§(3) bekezdése alapján, továbbá eredményeinek a gyakorlatban való hasznosulásának elősegítése, az építéstudomány színvonalának folyamatos emelése, terjesztése, az alkotó munka támogatása.

Az Egyesület tagsága számára meghatározott célok között kiemelkedő jelentőségűek a szakmai fejlődéshez, az új ismeretek közkinccsé tételéhez, a tapasztalatok átadás-átvételéhez a szakmai továbbképzéshez, az elért eredmények bemutatásához lehetőségek biztosítása, a szakmai érdekképviselet vállalása. Évente kb. mintegy 60-80, a szakosztályok és a területi (régiós) szervezetek által szervezett szakmai program (ankét, előadás, épületlátogatás, stb.) kerül megrendezésre, amelyekről az ÉTE Egyesületi újságában a Hírmondóban, és az Egyesület honlapján a ete.com –on adunk teljeskörű tájékoztatást, továbbá az Építéstudományi Egyesület hivatalos Facebook oldalán.  

Az Építéstudományi Egyesület ezen kívül évente 3-4 országos jelentőségű rendezvényt tart a szakma és tudományos élet szereplői számára. Ilyenek például: Nívódíjas Konferencia, Építők Napja központi ünnepség, Építésmenedzsment és Technológia Konferencia. Továbbá 2012 óta havonta jelentkezik a Projektmenedzser előadás-sorozat, amely a szakma részére ad új ismereteket, lehetőséget biztosít a véleménycserére a tapasztalatok megosztására.

2012-ben Magyarország Kormánya az alábbi témakörökben kérte ki Egyesületünk közhasznúan végzett állásfoglalását: Kelenföldi Pályaudvar és környéke rendezési terv, Kossuth tér rendezési terve, Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és Szabályozási Terve.

2013-ban szintén több témakörben segítette Egyesületünk a Kormány munkáját: Budapest, I. kerület Budavári Önkormányzat Kerületi építési szabályzat módosítása véleményezése, Budapest-Lipótváros Önkormányzat Belváros-Lipótváros Városrendezés és Építési Szabályozása véleményezése, Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Kelenföldi Pályaudvar és Térsége Szabályozási terv módosítása. Budapest-Lipótváros Önkormányzat, Belváros-Lipótváros Kerületi városrendezési rendelet módosításáról vélemény kérése, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztály felkérésére a Fluortartalmú üvegházhatású gázokról szakmai konzultáció. 

Továbbá Egyesületünk széleskörű szakértői tevékenységet végez például a Forster Gyula Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ részére, illetve felkérés alapján több szervezet részére.