A CET gyomrában

2013/09/15

Az  ÉTE Építéskivitelezési Szakosztálya 2010. szeptember 8-án épületlátogatást szervezett a Budapest IX. kerületi Duna parton létesülő, a volt raktár épületek felhasználásával épülő CET /Central European Time/ létesítmény tanulmányozására. Az épületről az ismertetést Lengyel Csaba mérnök kolléga tartotta.
 
Beruházó: Porto Investment Kft.
Tervező: Sudio 100 Kft.
Kivitelező: WHB Építő Kft.
 
 Az épület összes hasznos alapterülete 27e m², ebből 12e m² a bérbe adható terület. Ezek: 1050 fős különféle célra alkalmas terem, étterem a hozzátartozó kiszolgáló helyiségekkel, a régi raktárépületekben elhelyezhető üzletekkel, valamint egy kitűnő kilátást biztosító tetőterasz. A további területek a 250 férőhelyes gépkocsi-tároló és a kazánház részére biztosított.
 
Az épület szerkezete: A régi raktárépületek /téglafalas/ változatlan megtartásával, új födém és függőfolyosó beépítésével az üzletek elhelyezését és a vásárlók forgalmát biztosítja. Az új szerkezeti részek részben a régi épületek összefogásával, ráépítésével, részben a régieknek déli irányban való megnövelésével épülnek. Alapvető tartószerkezetük monolit vasbeton, melyek egy acélcsővázas – donga szerkezetű – tetőszerkezetet hordanak. A monolit vasbeton szerkezetek oszlopai és gerendái is ferde kialakításúak, melyek zsaluzása nem kis feladat lehetett. Az acélcső szerkezet üzemben előre gyártott és felületkezelt kisebb keretekből áll, melyek tetőszerkezetkénti összeszerelése a helyszínen történt. A tetőszerkezet egyenetlen görbületei a gyártóktól és a szerelőktől igen nagy pontosságot igényeltek, mind az előregyártás, mind a helyszíni szerelést illetően. Az esetleges eltéréseket a helyszínen kellett korrigálni, üveg befogadó lécek hegesztésével, ill. az üvegek méretének megváltoztatásával. A rácsokba elhelyezhető üvegek (mint burkolat) a legigényesebb hőtechnikai paraméterek kielégítését biztosítják.
 
Az épületben jelenleg különféle belső munkák folynak: válaszfalazások, gipszkarton munkák, különféle épületgépészeti munkák. Az épület fűtése hőszivattyús rendszerű, melynek kútjainak kialakítása sok munkát igényelt, illetve igényel.
 
Az épület minden bizonnyal nemcsak a IX. kerület egyik legjelentősebb központi szerepet betöltő épülete lesz, hanem a főváros és a Duna part egyik legjellegzetesebb építménye is.
 
Az épületlátogatások kb. 50 fő vett részt, számtalan kérdést feltéve Lengyel Csabának, aki azokat nagy türelemmel megválaszolta. A kimerítő és szakszerű vezetésért Diószeghy Miklós mondott köszönetet, aki a látogatást szervezte.