Beszámoló - ÉTE Egészségügyi Szakosztály Kórház-körút 2013

2013/07/08

Az Egészségügyi Szakosztály hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a környező országokba látogató szakmai útját június 26-29. között.
A lassan lezáruló, hazánk életében első uniós finanszírozási ciklus végéhez érve, közösen tekintettünk meg néhány azonos időben megvalósult párhuzamos projektet. A 24 fős csapat döntően építész és technológus kollégákból állt és nagy örömünkre, kórház-üzemeltetők is jöttek velünk.

Utunk során vendégei voltunk a dunaszerdahelyi magánklinikának, mely a szlovákiai szabályozás lehetőségeit kihasználva közfeladatokat is ellátva használt fel uniós forrást egy abszolút felsőkategóriás létesítményéhez. Meglátogattuk a pozsonyi 

Szent Erzsébet Onkológiai Klinikát, mely egyházi kezelésben áll, s ez tekinthető Szlovákia legnagyobb onkológiai ellátójának. Ceske Budejovicében egy vidéki nagykórház vegyes épületállományának felújítására, műemléki és szocreál épületek, illetve új, modern épületszárnyak egységes koncepcióba foglalására láttunk érdekes példát, még érdekesebb finanszírozási információkkal kiegészítve. Pribram városában a szintén vadonatúj sürgősségi ellátó egységet nézhettük meg átadás előtt, a nagykórház évtizedes, lépésről lépésre megvalósuló fejlesztési tervének legutóbb elkészült ütemeként. Linzben Ausztria második legnagyobb egészségügyi központjában tettünk látogatást, a megalapítása előtt álló új orvosi egyetemet befogadó telephelyen a műemléki felújításoktól az üvegfalú műtőszárnyig számtalan érdekességgel találkoztunk.

 

A feszes időbeosztás mellett, jó hangulatú vacsorákon és sörözéseken vettünk részt, ki-ki a maga vérmérséklete szerint. Jó volt Pozsony belvárosában sétálni, a kórházi menü után Cesky Krumlovban csülök-lakomázni, Linzben várost nézni és Melk frissen felújított bencés apátságában gyönyörködni.

 

Különösen fontosnak tartom, hogy a túra résztvevői, bár alapvetően konkurensei, versenytársai lehetnek egymásnak a mindennapokban, jó hangulatban, jó emberi kapcsolatokat építve vettek részt az úton.

 

Mint a program ötletgazdája és szervezője, elnézést kell, kérjek az út minden gyermek betegségéért és köszöntet a társaság fegyelmezettségéért, mely ugyanakkor nagyfokú és jó hangulatú rugalmassággal párosult.

 

 

Mindenképp köszönettel tartozunk az ÉTE titkárságának, különösen Dérné Ficze Juditnak a támogató segítségéért. És köszönjük szponzorainknak - a Nora Flooring Systemnek, a Decorlfoornak és a Wochna Medicalnek - hogy lehetővé tették a szakosztályi tagok számára a kedvezményes utazást.

 

 

Sok élménnyel, sok tapasztalattal és emberi kapcsolatokkal gazdagodtunk. Az eddigi visszajelzések alapján szinte biztosan lesz folytatás, köszönet minden résztvevőnek!

 

2013. július 8.

 

Semmelweis Tamás
ÉTE Egészségügyi Szakosztály
titkár