Elhunyt Takácsy Gyula

2015/03/17

IN MEMORIAM
Takácsy Gyula (1937-2015) 
okl. építészmérnök, okl. gazdasági mérnök, 
az első parlament MDF-es képviselője,
az ÉTE korábbi elnöke

 

1937. február 21-én Pécsen született, 2015. március 05-én Budapesten hunyt el.
Az építészmérnöki, majd később a gazdasági mérnöki diplomáit a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Az építőipari munkáját a Pest megyei Állami Építőipari Vállalatnál technikusi, majd építésvezetői és fő-építésvezető beosztásokban kezdte meg. Több komoly épület megépítését irányította, ezek között szakmailag kiemelkedő a budafoki két kísérleti alagútzsaluzatos pontlakóház, amely hazánkban az első ebben a technológiában.
Később az ÉVM-ben a műszaki fejlesztést irányította, sokat segítette a hazai építőipar fejlődését. A minisztériumi munkát felcserélve a kivitelezéssel, a FŐSZER vezérigazgatói pozícióját vállalta el, és a vállalat felszámolásáig irányította a céget.
Mint az MDF alapító tagja gazdasági–politikai pályán gyümölcsöztette tehetségét és tudását. 1991 és 1994 között országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke, 1994 és 1998 között a Fővárosi Közgyűlés képviselője, a Költségvetési és Adóügyi Albizottság elnöke és a Tulajdonosi Bizottság tagja volt.
Széleskörű gazdaságszervezői tevékenységét jelzi, hogy 1991-ben volt a Magyar Befektetési és Fejlesztési Rt.-nek alapító elnöke, amely 1993-tól Magyar Fejlesztési Bankként működött. 1998 és 2000 között a MÁV Rt. Igazgatóság elnöke, a magyar vasútreform miniszteri biztosa volt.
Megalapítja a MASZERT, generálkivitelező cégként több nagyméretű, komplex épületek teljeskörű kivitelezését végezte, a vállalt határidőkre, jó minőségben.
1991 és 1998 között a Magyar Gazdasági Kamara, majd a Magyar  Munkaadói Szövetség alelnöke, 1997 és 2000 között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Deák Ferenc Társaság alapító tagja volt. 
Az ÉTE Építéskivitelezési Szakosztályának 1961 óta aktív tagja. 2004 és 2008 között az Építéstudományi Egyesület elnöke volt. 
Kiemelkedő építőipari és gazdasági tevékenységét Lechner Ödön díjjal ismerte el a szakma. Munkásságáért 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.
Takácsy Gyula halálával kiváló kollégát vesztettünk el, emlékét az építőipari szakma nagy tisztelettel megőrzi.

 

Gyászjelentés

 

Mikó Imre
okl. építész és gazdasági mérnök
Építéskivitelezési és Tervezési Szakosztály