ÉTE–BME Szakosztály új elgondolásokkal

2013/06/25

Az ÉTE régóta szerette volna szakosztályai közt tudni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyes karainak hallgatóit, ám eleddig nem indult olyan kezdeményezés az érintett egyetemen, amely az elképzeléseket megvalósította volna. 2009. évi felhívás nyitott fülekre talált egyes hallgatói körökben, akik azonnal el is kezdtek dolgozni azon, hogy egy szervezetté alakulva nem mindennapi lehetőségeket tudjanak nyújtani elsősorban BME-s hallgatóknak.

 

2009. október 25-én megalakult az ÉTE-BME Hallgatói Szakosztály, mely az egyetemen, mint öntevékeny kör jelenik meg azzal a kettős céllal, hogy egyrészt segítséget nyújtson a BME-s hallgatók szakmai fejlődésében, másrészt, mint kapocs működjön az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) felé. E szoros kapocs előnye a hallgatók számára abban áll, hogy az egyetemen működő szakkollégiumokkal ellentétben sokkal szélesebb kört ölel fel, nem csak hallgatói szinten, de ami a programokat is illeti. Mivel az egyetemnek nem áll módjában a kötelező gyakorlatokon és egy-egy óra alkalmán túl egy szabadon választható tantárgy vagy egyéb megoldás formájában biztosítani a hallgatók alapképzésén túlmenő kirándulásokat, előadásokat, egyéb szakképzéseket, így a fentebb említett Szakosztály karöltve az ÉTE-vel biztosítja ezek jelenlétét az egyetemen. Továbbá az eddig az egyetemen működő szakkollégiumokkal ellentétben nagyobb felületű profillal is rendelkezik, hiszen nemcsak építő- és építészmérnököket tömörít, de tagjai között tudhatja további 3 kar (Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Kar, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar) lelkes hallgatóit is.

 

Tervek szerint a Szakosztályban dolgozó hallgatók idővel aktívan részt szeretnének vállalni az ÉTE egyes jelenlegi feladatköreiben is úgy, mint kreditpontos konferenciák szervezése, vagy egyéb, az egyetem falain túlmutató munkálatok elvégzése (pl.: hallgatói-, illetve egyéb pályázatok kiírása).

 

A BME Szakosztálynak ÉTE-ben végzendő jövőbeni munkája mindezen célokat tekintve az alábbiakban teljesedhetne:

•    Épületlátogatások szervezése,
– ahol nemcsak az épület fő tömegét adó anyagokat és technikákat nézik meg a hallgatók, de hangsúlyt fektetnek az épületgépészetre és épületvillamosságra is egy kerek egészként látva ezzel az adott problémát és megoldásait.

    Szakmai gyakorlatok szervezése,
– melynek köszönhetően azok a hallgatók is el tudnak helyezkedni gyakorlatuk idejére az építőiparban, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak a tanszéki jelentkezésekről vagy egyéb okok miatt nehézkes lenne az elhelyezkedésük.

•    Ösztöndíjprogram,
– a tehetséges, de szerényebb anyagi háttérrel rendelkező hallgatók számára.

•    Szakmai előadások szervezése és lebonyolítása,
– ahol az ipar új technikáiról tájékoztatnák meghívott előadók a hallgatókat, illetve a frissen felvettek egyéb előadások keretében tájékoztatást is kapnának leendő szakmájukról (élet a diploma után), s választható szakjaikról, szakirányaikról.

•    Konferenciák szervezése és lebonyolítása,
– melyek szintén meghívott előadók segítségével, akár több napos rendezvénysorozatként állnák meg a helyüket az építőiparban jelenleg dolgozó kollégák és érdeklődő hallgatók számára.

•    Számítógépes programok oktatása,
– hogy se az egyetem évei alatt, se utána ne okozzanak problémát a tervezéshez használandó programok gyakorlati alkalmazása és megtanulása. E téren is újdonsággal találkoznának a hallgatók, miszerint olyan emberektől hallanák az adott program legfontosabb funkcióit, akik nemcsak magas szintű felhasználói azoknak, de akár már a fejlesztésükben is részt vettek.

•    Diplomamunka téma és külső konzulens ajánlás,
– mely segítené a hallgatókat abban, hogy megtalálják az őket leginkább érdeklő irányt, melyben diplomamunkájukat végezhetik. Ehhez nemcsak témákat, de külső konzulenseket is ajánlana a Szakosztály.

•    Hallgatói pályázatok kiírása,
– ahol különböző témákban különböző célokkal és megvalósítási feltételekkel (mindezeket akár a való élet jelenleg is futó pályázatainak ötleteiből merítve) kapnának a hallgatók feladatokat, ahol tanúbizonyosságot tehetnek együtt dolgozási és széleskörű probléma megoldási képességeikről, a legjobbakat akár a valódi pályázat megoldásaként is feltüntetve az illetékes pályáztatóknál.

 

Mindezen célok egy hosszadalmas, kemény és lelkes munka gyümölcseként valósulhatnak meg azt a reményt is felcsillantva, hogy e programoknak köszönhetően a jelenleg a magyarországi építési ágazatban meghatározó cégek közelebb kerüljenek mind az egyetemhez, mind a jelenleg fennálló problémákhoz az egyetemen belül és természetesen mindezt fordítva is értve, megadva ezzel az esélyt egy későbbi sikeres együttműködés kialakításához.
Koronczai Judit (BME Hallgatói Szakosztály)