ÉTE- ÉPSZ 7. számú műemléki épületlátogatás- Beszámoló

2015/04/13

ÉTE Építéstudományi és Projektmenedzser Szakosztálya 7.számú műemléki épületlátogatását a Szlovák evangélikus templom, Luther-ház megtekintésére szervezte.

Budapest VIII.ker.Rákóczi út 57 sz. előtti találkozási pontnál a meghirdetett április 10-ei 14:30 órai időpontban nagy létszámmal gyülekeztek az érdeklődők.

A bejárást Szadeczky - Kardoss Gábor szakosztályi elnök felkérése alapján, Angyal Tibor építész és Kőrösné Mikis Márta (a tervező Diescher József ükunokája) vezette. Az egykori Vasárnapi Újság 1863- ban megjelent 40. számában adta hírül a Szlovák evangélikus templom, Luther-ház elkészültét az iskolával és paplakkal.

A Diescher József tervezte impozáns templom ma már közvetlenül nem jelenik meg az utca fronton. A fenntartását biztosító gazdasági igényekből 1893-ban egy neoromán stílusú bérházzal vették körül. A mai Rákóczi út felőli homlokzaton a lakóházból megnyitották a templom bejáratát és a kapuzat feletti szobor fülkében most is látható Luther Márton mellszobra. A műemléki védelem ellenére 1965 óta a templom elvesztette eredeti funkcióját. Kegyetlen belső átalakításokat láthattunk. A Lelkészi Hivatal segített bennünket abban,hogy a történeti áttekintés mellett, a még működő kápolnát is megnézhettük.