ÉTE- "Műemlék kórházaink - 2015" BESZÁMOLÓ

2015/05/05

ÉTE „MŰEMLÉK KÓRHÁZAINK - 2015”
BESZÁMOLÓ

Az ÉTE Egészségügyi Szakosztálya 2015. április 29-én tartotta meg a MŰEMLÉK KÓRHÁZAINK – 2015című konferenciát a Lurdy Konferencia-központban.

Köszönjük Balog Zoltán miniszter úrnak, hogy elvállalta a fővédnöki tisztséget. Köszönjük dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár úrnak, dr. Nagyunyomi-Sényi Gábor ÉTE elnök úrnak és Molnár Attila EGVE elnök úrnak, hogy elvállalták a konferencia védnökségét.

Az idei konferenciánk témája az örökségvédelem alatt álló, de egészségügyi ellátást biztosító épületekkel kapcsolatos működési-fenntartási, fejlesztési, tervezési és pályázati kérdések megtárgyalása volt. Célunk, hogy az összegyűlt tapasztalatok és az érdekegyezetések alapján szakmai ajánlásokat fogalmazzunk meg a döntéshozók, az intézmények és a tervezők számára.

Megtiszteltetésnek és elismerésnek érezzük, hogy dr. Zombor Gábor államtitkár úr köszöntötte az megjelenteket és beszédében szakmai együttműködést ajánlott fel az ÉTE Egészségügyi Szakosztálya számára, illetve számos jövőbeli elképzelését megosztotta velünk.

Megtisztelő, hogy ugyanezt a felajánlást megtette dr. Ónodi-Szűcs Zoltán ÁEEK főigazgató úr nevében Németh László stratégiai igazgató úr is a lezáró kerekasztal beszélgetésen.

Köszönjük az egészségügyi, építészeti és műszaki szervezeteknek, egyesületeknek megtisztelő jelenlétüket, partneri kapcsolataink megerősítését!

Elismerés illeti azokat az építész kollégákat, akiknek volt a közelmúltban műemlék kórházi referencia munkájuk és ezt tablókiállításunkon bemutatták, ismertették.

A konferencián több mint százan voltak jelen.  A rendezvényen az írott és elektronikus média több képviselője is megjelent. Számos kórházi vezető, örökségvédelmi szakember, építésztervező, technológiai tervező, vett részt és hallgatta meg az elhangzott előadásokat.

 

 

A konferencián elhangzott előadások:

Műemlék kórházaink története, helyzete
 Sághi Attila elnök úr nevében Győr Attila – főosztályvezető, tudományos vezető, Forster Központ
Műemlék kórházaink típusai, értékei, adottságai
Töreky Balázs – elnök, ÉTE Egészségügyi Szakosztály
Projekt szemmel
dr. Molnár-Gallatz Zsolt – mb. stratégiai igazgató Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
volt NFÜ HEPIH programigazgató
- Orvostechnológiai elvárások
Pólya Endre – alelnök,ÉTE Egészségügyi Szakosztály
- Műemléki megfontolások
Vízy László – Alpár-díjas építész, ny. műemléki felügyelő
- Újkori műszaki-építészeti elvárások
Semmelweis Tamás – titkár, ÉTE Egészségügyi Szakosztály
- Napi működés-fenntatás
Kálmánné Juhász Ilona – gazdasági igazgató, Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet
- Fejlesztési kísérletek, tervek, pályázatok
Hanusz Ákos – műszaki osztályvezető,  Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak
- Valódi kastélyfelújítás
dr. Takács Zoltán –ügyvezető igazgató, Főnix Kastélyszanatórium Kft.
- A Lipótmezei Intézet művészeti értékeiről
Dr. Mester Éva  – Ferenczy-díjas restaurátorművész,műemlékvédelmi szakértő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
- Külföldi példák Európából
Fekete Zoltán MSc - Barmherzige Brüder Österreich, Österreichische Ordensprovinz

 

A Szakosztály nevében köszönöm minden kedves előadónak és minden megjelentnek, hogy megtisztelt bennünket, különös tekintettel az aktívan közreműködőkre, hozzászólókra!

Köszönet a támogatóinknak, akik nélkül nem tudtunk volna jelképes összegért biztosítani vendégeink ellátását: Mapei, Nora, TopTrade.

A számtalan pozitív visszajelzés és elismerés alapján, illetve az elhangzott szakmai felkérések kapcsán, a konferenciának lesz folytatása a közeli jövőben.
 

Köszönetnyílvánítás és beszámoló