Hallgatói jogviszony - Szakmai közéleti szerepvállalás

2013/05/04

Az ÉTE Ybl Miklós Hallgatói, Oktatói és Kutatói Szakosztálya (YHOK) 2009. november 23-án alakult 28 taggal. A mára csaknem 600 taggal rendelkező szakosztály célja, hogy az Ybl Miklós Építéstudományi Karon tanulmányokat folytató, az építőiparhoz bármilyen módon kapcsolódó képzésben résztvevő vagy végzett hallgatókat aktív, szakmai közösségbe tömörítse, hallgatói és tudományos munkájukat elősegítse. Az eddigi tapasztalatokról beszél Kocsis Tamás, a szakosztály elnöke, egyben az ÉTE egyik elnökségi tagja.
Mit jelent a hallgató számára az ÉTE YHOK tagjának lenni?
KT: Szakmai rendezvényeken, szakmai konferenciákon való ingyenes vagy kedvezményes részvétel lehetőségét. Olyan épületlátogatásokat, amelyre nagyon nehéz tagságon kívül jogot szerezni, civilként, hallgatóként eljutni. Értékes díjazású pályázati lehetőségeket, amelynek eredményét országosan (közeljövőben nemzetközi téren is) ismert szakmai és tudományos partnereken keresztül teszik közzé. De talán a legfontosabb és felbecsülhetetlen előny a kapcsolatépítés, ami a fiatalok egyik kiugrási lehetősége. Az ÉTE serkenteni és motiválni akarja a hallgatókat az építőipari tudományos, szakmai, kutatói és közéleti tevékenységek, szerepvállalások irányába.
 
Milyen eredményeket sikerült elérni?
KT: Az elmúlt néhány hónapban a szakosztály tisztségviselői kemény munkával megalapozták a szakosztály működésének kereteit és a 2010. évben rögzítették a célkitűzéseket. Az Építéstudományi Egyesület működésében és irányításában is komoly szerepet tölt be az YHOK. Az ÉTE közgyűlésén - a fiatalok iránti elkötelezettségnek köszönhetően – engem, mint az YHOK elnökét megválasztották elnökségi tagnak, egyik alelnöknek. Ezen kívül a Kar képviseletében dr. Hajdu Miklós dékán-helyettest is elnökségi taggá választották. Az új elnökség egyik legfőbb törekvése az idősebb, tapasztaltabb szakemberek, tagok által birtokolt szakmai tudást megosztani a fiatalsággal. Itt szeretnék köszönetet mondani az ÉTE többi szakosztályának is, hogy nyitottak a fiatalok felé és további kedvezményeket is biztosítottak. Külön köszönet az Építéskivitelezési szakosztálynak, azon belül Bank Lajosnak, aki külön vonzó szakmai lehetőségeket teremtett nem csak az Ybl, hanem a BME hallgatói számára is. Ez katalizátorként fog hatni a már elkezdett munkák, tervek végrehajtásában, amiben a hallgatók teljes mértékben részt vehetnek, és nagy lehetőségeket használhatnak ki. Kezdeti lépésekkel elkezdődött a közös együttműködés lehetőségének megteremtése, támogatása az Ybl Karon működő aktív hallgatói közösségekkel, mint például: NTDK, Ybl Diákközösség, Fiatal Műemlékvédők Egyesülete.
Az ÉTE és az YHOK vezetése szeretné kihozni a hallgatókból a legjobbat, ezért több olyan pályázatot hirdet, illetve fog meghirdetni, amellyel lehet bizonyítani az ipar számára, hogy a kreativitás, a tehetség és az elhivatott kemény munka nem a diploma függvénye. Az YHOK a tavaszi félévben már két pályázatot is hirdetett:
- Magyarország megdöbbentő építési hibái (tablópályázat, önálló gyűjtőmunka
alapján)
- Épületlátogatás Európában (projektterv, megvalósítás, tanulmány)
 
Mit gondol a szakosztály jövőjéről?
Tudjuk, hogy még korántsem teljes körű és nem a leghatékonyabb a szakosztály működése. Úgy gondolom, hogy elindultunk egy hosszú úton, és az út végéig még rengeteg tennivaló és kemény munka, akarat kell. Látszik az eddigi eredmények alapján, hogy van értelme foglalkozni ezekkel a dolgokkal, sőt a pályázatok is mutatják, hogy a fiataloknak igen is van igénye ilyen jellegű aktivitásra is. Mindemellett az ÉTE-n belüli közös összefogás, a közös akarat segíthet abban, hogy a fiataloknak az ÉTE valódi perspektívát jelentsen a karrierépítésükben, pl. tanulmányaik befejeztével a többi szakosztály fogadja be és aktivizálja őket. Szerintem minden érintett érdekelt ebben, tehát van miben bízni.