MOM Kultúrház – megnéztük megújulás közben

2014/03/23

Az ÉTE Építéskivitelezési Szakosztályának szervezésében nem régiben a MOM Kultúrház felújítási és bővítési munkálatait tekintették meg az érdeklődők. A projektet az EU a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében, a városközpontok kialakítása és város-rehabilitációs fejlesztések körében támogatja.

 

A beruházó XII. kerületi Önkormányzat részéről Vida Balázs úr, az Önkormányzat Városüzemeltetési Osztályának vezetője tartott tájékoztatót. Ismertette, hogy az 1951-ben fj. Dávid Károly tervei szerint épült szocreál épületet műemlékké nyilvánították, így külső homlokzata felújításánál erre figyelemmel kellett lenni. A belső teherhordó szerkezetekhez nem nyúltak, de Csavarga Rózsa belsőépítész a belső tervezés során igényes megoldásokat választott. A kultúrházi előadóteremből elegáns 600 személyes, akusztikailag is megtervezett színházterem lett, a kiállítási térből pedig szintén dekoratív, esztétikus csarnok. Az elkészült álmennyezetek egyben a légfűtésnek is helyet adnak. A kiszolgáló irodák, gyakorló termek, könyvtár stb. változatlanul funkcionálnak majd felújítva.

 

A bővítés a park felé történik, amely 110 gépkocsi és egy üzletsor elhelyezését biztosítja. A mélyépítési munkákhoz monolit vasbetont használtak, a felső rész sétálóutca lesz. A Jagelló út felől pavilonos elrendezésben a Bio-piac-nak alakítottak ki helyet, míg a játszótér felé egy szabadtéri színpadot alakítottak ki, sátorszerű jelleggel. A nézőtér fedetlen. A kivitelezési munkákat a MARKET Kft. végzi, felelős műszaki vezető: Murányi József. Generáltervező: Firka Stúdió (Bikki István)

 

Az épület fűtése a Németvölgyből jövő szennyvíz hőjének hasznosítása révén történik egy földalatti hőcserélő beiktatásával, amely folyamatosan képes a meleg szennyvizet pl. meleg levegővé átalakítani.

 

A beruházásra pályázat útján EU támogatást kaptak. Átadás: ez év júniusában várható
Az elkészült kibővített létesítmény a kerület kulturális központjaként fog működni.

 

Diószeghy Miklós