Pillérvázas KÖKI

2013/06/18

Magyarország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésének szerkezetépítési munkáit vették szemügyre azok, akik éltek a lehetőséggel és részt vettek az ÉTE Tartószerkezeti Szakosztályának szervezésében megtartott épületlátogatáson. A június 16-án a KÖKI Terminál építkezésén látottakról-halottakról a szakosztály elnöke küldött beszámolót.
 
Sajnos az időjárás kezdetben nem fogadott minket a kegyeibe, mivel reggel óta esett az eső, ami csak közvetlenül a kezdés előtt állt el. Ez valószínűleg többeket visszatartott a programtól. Így vendéglátóinkkal – Strabag Zrt. részéről Mátyási István projektvezetővel és az előadókkal, Zepkó Ferenc vezető tervezővel és Szabó Zoltán statikus tervezővel – együtt 20 fő jött össze a tárgyalóteremben.
 
Itt Zepkó Ferenc elmondta, hogy a beruházás Magyarország egyik legnagyobb épülő ingatlanfejlesztése. A tervezés során az volt a cél, hogy a lakosság igényeit messzemenően kielégítsék, a naponta itt megforduló száz – százhúszezer fő számára egyszerűbbé, kényelmesebbé tegyék a városi közlekedést. Az intermodális csomópont tervét alapvetően három tengely határozza meg, új gyalogos híd, buszpályaudvar és bevásárló utca.
 
A buszpályaudvar párhuzamos lesz a metró- és vonatsínekkel. Két gyalogos felüljáró segítségével olyan kapcsolódási pont jön létre, mely könnyebbé teszi az átszállást.
 
A másik fontos elem a bevásárló utca. 6 – 9 m széles passzázs-rendszer köti össze a különböző egységeket. A bevásárlóközpont könnyen megközelíthető lesz a buszpályaudvarról, a metróperonról is.
A komplexumban helyet kap egy OBI Áruház, TESCO és ElektroWord is. Emellett 300 gépkocsi számára parkolóház, és mozi is lesz.
 
A statikus kollega – Szabó Zoltán – ismertetőjéből megtudtuk, hogy a tartószerkezet pillérvázas. Az alapvető szerkezeti háló 8,00 m x 8,00 m. Természetesen ettől eltérő kisebb (4,00 m) és nagyobb (10,50; 16,00 m) osztások is előfordulnak. Azt, hogy monolit vagy előre gyártott egy szerkezeti elem, elsősorban a daruzhatóság (az emelési súly) határozta meg. Ezért a pillérek és a főtartók monolit vasbeton szerkezetűek. A fióktartók előre gyártott feszített vasbeton elemek, amelyekre lágy és/vagy feszített zsaluzó panelek kerülnek helyszíni felbetonnal. Előfordulnak előre gyártott feszített födémpanelek is.
 
Az alapozás cölöpalapozás. A talajvíz magas állású. Egy pinceszint van, amelynek összalapterülete 45 ezer négyzetméter. A pinceszint német technológiával vízzáró vasbeton szerkezetként (Weisse Wanne) lett kialakítva. A pincefal és a padlólemez egyaránt 30 cm vastagok. Ott, ahol a földszinten nagy hasznos terhelés van (pl: buszpályaudvar) a pincében a pillérosztást sűrítették és a pince feletti födémet gomba födémként alakították ki.
 
A pinceszinti parkolóval összesen 1800 gépkocsi elhelyezésére van lehetőség.
 
Végezetül a résztvevők jó egy órás sétát tettek az épületen.
Ezúton is köszönetünket fejezzük ki vendéglátóinknak.
 
Zámbó Ernő
szakosztályelnök