ELMARAD - KÓS KÁROLY ÉPÍTÉSZETE - ERDÉLYI TANULMÁNYÚT - 2012. október 25-30.

2013/10/08

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az október végére tervezett szakmai tanulmány út elmarad!

 

Értesítjük az ÉTE tagságát, hogy a Nemzeti Kultúrális Alaptól nyert támogatás alapján a tanulmányút részvételi díja a következőféleképpen alakul:

 

ÉTE tagoknak: 53.000 Ft/fő

Hallgatóknak: 20.000 Ft/fő

 

+ biztosítás (2.820,- Ft) + belépők (kb. 100 RON)

 

Az utóbbi években 3-4 napos tanulmányutak keretében Alpár Ignác határon túli építészetét ismerhettük meg; Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Felvidéken, Szlovéniában. Az idei tanulmányút Kós Károly erdélyi-székelyföldi építésének emlékeit szándékozik bemutatni néhány más – nevéhez kapcsolható építészeti emlékeivel. A tervezett program szakmai célkitűzésében egyezik a korábban már jól bevált megoldásokkal.

 

 

Időpont:  2012. október 25 - 30.  (5 éjszaka)
Utazás: autóbusszal
Elhelyezés:  magyar családoknál, magánházaknál 2-3  ágyas szobákban, fürdőszoba-használattal, 
Ellátás:  reggeli + vacsora
Találkozás: 6.30 órától az ÉTE székháza előtt, II., Budapest, Nagy Imre tér
Indulás:  7:00 órakor

 

 1. nap: Elutazás reggel 7 órakor, határátlépés Nagylaknál. Elsőként Aradon Zala György alkotását, a Hungária szobrot keressük fel, majd a vértanuk emlékművénél tisztelgünk. Továbbutazás Dévára, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekvédelmi központját látogatjuk meg, majd siklóval feljutunk a várba. Szállás Csernakeresztúron, ahol Kós Károly nevéhez fűződik a református templom. (1 éj).

 2. nap: A napot Vajdahunyadon a vár megtekintésével kezdjük. Következő állomásunk Nagyszeben, ahol a Kós Károly által épített állami elemi iskolával és tanítói lakásokkal ismerkedünk meg, majd az építészeti bravúrnak számító Transfogarasi úton haladva a Bilea-tóig utazunk. Innen visszatérve Szecselére, szálláshelyünkre igyekszünk (2 éj).

 3. nap: Reggeli után gyalogos városnézés Brassóban (Fekete templom, városháza, egykori városfalak, séta a belvárosban). Ezután Prázsmáron megtekintjük a szász építészet egyik remekét, a legépebben megmaradt erődtemplomot, majd Sepsiszentgyörgyre utazunk, ahol Kós Károly fő művét, a Székely Nemzeti Múzeumot látogatjuk meg, illetve felkeressük erődtemplomát is. Szállás Szecselén.

 4. nap: A napot Csíksomlyón kezdjük, ahol a híres búcsújáró templom mellett a KALOT Népfőiskolával is megismerkedünk, mely szintén Kós Károly tervei alapján épült. A látogatás után kirándulás a Gyilkos-tóhoz és gyalogos séta a Békás-szorosban, mely átjárót biztosít Székelyföld és Moldva között. Innen Szárhegyre igyekszünk, ahol a reneszánsz díszítésű Lázár-kastélyt tekintjük meg. Ebben a kastélyban töltötte Bethlen Gábor, Erdély nagy fejedelme gyermekkorának 4 évét. Ezután a Libán-hágón keresztül érkezünk meg Zetelakára, mai szálláshelyünkre (1 éj).

 5. nap:  Reggeli után ellátogatunk Siklódra. Ez a település még őrzi eredeti formáját, olyan, mintha egy skanzenben járnánk. Itt a Kós Károly tervei szerint épült református templomot keressük fel. Továbbutazunk a Kalotaszeg egyik kis településére, Mérára, ahol a tejcsarnok készült Kós Károly tervei alapján. A település nevezetességei közé tartozik még a Bivalymúzeum és a Néprajzi Múzeum. Szállás a környéken (1 éj).

 6. nap: Indulás hazafelé, útközben ismerkedés Nagyváradon Szent László emlékeivel és a város nevezetességeivel. Határátlépés Ártándnál, várható visszaérkezés Budapestre 20 -21 óra között.

 

Tájékoztatás ad: az ÉTE titkárságon a jelentkezésről, a befizetésről Dérné Ficze Judit, telefon: (1) 201 8416, e-mail: info [at] eptud.org