TÁJÉKOZTATÓ - A 2018. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT EREDMÉNYÉRŐL

2018/12/14

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2018. évben tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az Alapítók az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), a Csatlakozók a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.  A felhívás 2018 tavaszán jelent meg 2018. szeptember 19. beadási határidővel.

Az alábbi 8 kategóriában hirdettek pályázatot:

                   

többlakásos lakóépület

középület

ipari és energetikai építmény         

mezőgazdasági építmény

műemlék-helyreállítás és rehabilitáció

közlekedési létesítmény

komplex infrastrukturális létesítmény

környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

 

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A megadott határidőre 18 pályázat érkezett. A formai és tartalmi szempontoknak egy pályázat nem felelt meg. Nem érkezett pályázat a mezőgazdasági létesítmény kategóriában.

 

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. Örvendetes, hogy a többlakásos lakóház kategóriában – amelyikben évek óta nem volt jelentkezés - is érkeztek pályázatok. Idén is sok pályázat érkezett a középület kategóriában. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.                           

 

A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Gyula Díjra tett javaslatokat. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség önállóan döntött az Épületgépészeti Nívódíjról.

                                                            

A Bíráló Bizottság összesen 10 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 2 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2019 tavaszán kerülhet sor.

 

A pályázat eredményét a Bíráló Bizottság elnöke 2018.december 14-én, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdeti ki és nyújtja át a Tanúsítványokat.

 

Budapest, 2018.12.14.

 

Tolnay Tibor a Bíráló Bizottság elnöke

Bálint Péter a Bíráló Bizottság Elnökhelyettese

Hollai Pál a Bíráló Bizottság titkára

 

A díjazottakról bővebb információt az Építőipari Mesterdíj Alapítvány honlapján találhat!